SENIORENSLAM:

9 maart 2019 om 14u in KVS

Seniorenslam brengt jong en oud samen rond slam, rap en podiumpoëzie. Twee opvallende maatschappelijke evoluties – ‘vergrijzing’ en ‘verkleuring’ – sluiten zo een verrassend creatief verbond. Verwacht je aan een verse en diverse slamnamiddag!

Voor deze gewaagde kruisbestuiving slaat Urban Woorden de handen in elkaar met de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). De unieke positie in de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa is de alfa en omega van haar werking. KVS wil repertoire herinterpreteren in relatie tot de stad die meer dan ooit de wereld is. KVS omarmt de stad in haar pluraliteit en wil haar artistieke stem versterken in het kunstenveld. Interculturaliteit op en naast de scène is voor KVS dan ook geen opdracht of uitdaging, maar een logisch uitgangspunt. Net als een sterke Vlaamse en internationale aanwezigheid.

Onder leiding van Miss Elli (Elisabeth Severino Fernandes) gaven onze Urban Woorden begeleiders talloze workshops waarin senioren de afgelopen maanden ingewijd werden in de wondere wereld van de slam – en zo klaargestoomd voor hun moment suprême: een showcase in de schouwburg van KVS. Simon Donceel maakt rond dit hele proces een documentaire.

De senioren worden vergezeld door enkele grote namen uit binnen en buitenland :

  • Sharrif Simmons : Levende spoken word legende uit Amerika. De liefde voor het dichten vatte hij 20 jaar geleden op toen hij in de boekenwinkel van zijn tante werkte. Nu reist hij de wereld rond met zijn gedichten. Wanneer hij niet op een podium staat, geeft hij les, begeleidt hij workshops en organiseert hij evenementen.

  • Giovanni Baudonck : Vice-kampioen BK Slam 2017. Toerde voordien door België en Nederland met de Poëziebus en vandaag kan je hem terugvinden op zowat elk podium in Vlaanderen en Franstalig België. Hij slamt dan ook in het Nederlands en Frans. Hij kan beschreven worden als een autodidact die steeds in evolutie is. Dit reflecteert zich in zijn artistieke parcours als acteur, woordkunstenaar, begeleider en theatermaker.

  • Maravilha Munto : Ze veroverde in 2017 de 2de plaats op de Capital Slam scholenwedstrijd. Vervolgens werd ze in 2018 Vice-kampioene op het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry op slechts 19-jarige leeftijd. Dit hielp haar naar eigen zeggen niet enkel om te groeien als artieste en schrijfster, maar ook als persoon.  Maravilha Munto ziet zichzelf als iemand die woorden in elkaar knutselt om alles wat haar dwarszit mooi te verpakken. Spoken Word is voor haar eerder een roeping dan een bezigheid.

  • Joëlle Sambi Nzeba : Deze franstalige dichteres, slammer kan je regelmatig terugvinden op de Brusselse podia.  Als filmregisseuse zorgde ze onlangs voor pionierswerk door de eerste documentaire uit te brengen over de levens van gays, lesbiennes en bi’s uit de Congolsese diaspora in België.

  • Sesapoetry : Al op 19-jarige leeftijd bracht ze haar eerste dichtbundel uit, The thrill of victory, die voor haar de deuren opende naar podia over heel het land. Bekijk zeker haar leuke videoclip (zie onderaan).

Zij werden allemaal betrokken in het creatieproces van Seniorenslam.

Bekijk de fotoreeks van de workshops op deze facebook link (en vergeet niet te liken)

Bekijk de video van de workshops op deze facebook link (en vergeet niet te liken).

Klik hier om je ticket te bestellen !